Gokschandalen in het belgische voetbal.

Het was menig supporter en coaches al opgevallen dat er in de Fifafriends Jupke’s Pro League zich ook enkele verbazingwekkende taferelen aan het afspelen zijn.
Wie had Lokeren, Charleroi of OHL aan het begin van het seizoen durfen tippen als titelkandidaat, en nog meer ongeloofwaardig, wie had gedacht dat Anderlecht, de meest succesvolle Belgische club ooit, op een beschamende voorlaatste plaats zou kamperen?
Nadat er in de vaderlandse Nationale competitie aan de alarmbel werd getrokken was het blijkbaar hoog tijd voor de ethische commissie van de Jupje’s Pro League om hun competitie onder de loep te nemen op zoek naar verdachte wedstrijduitslagen en gokpraktijken.
Zo fixeerden de commissie zich vooral op de wedstrijden van Anderlecht, waarbij de 7-0 nederlaag tegen Standard en de 4-0 nederlaag tegen OHL het meeste aandacht naar zich toe trokken.
Ook de (enige) winst van Anderlecht op speeldag 2 tegen Lokeren werd herhaaldelijk bekeken en geëvalueerd.
In samenwerking met het gokkantoor Unibet kwam de commissie zo tot de vaststelling dat op de 2 bovenvernoemde nederlagen niet alleen voor opvallend enorme bedragen gegokt is; maar ook dat het wedstrijdverloop enkele ongewone acties vertoonde.
Uit een daaropvolgend gerechtelijk onderzoek waarbij in totaal 37 partijen werden verhoord kwam een verontrustende bekentenis aan het licht.
Manager Herman Van Holsbeeck van Anderlecht had grote dromen voor zijn club. Zo wil hij binnen 5 jaar de finale van de Champions League bereiken. Hiervoor is natuurlijk het nodige geld nodig; en dit werd hem mooi op een schoteltje aangeboden door enkele topfiguren uit de Russische maffia. Naar verluidt zou de club ‘officieel’ maar liefst €100 miljoen euro ontvangen indien zij de komende 2 seizoenen de degradatie Play-offs zouden spelen. Niemand weet hoeveel Van Holsbeeck nog op zijn privérekening heeft mogen bijschrijven. Nog verontrustender was het nieuws dat naast trainer K. De Winter ook 80% van de spelersgroep hierin betrokken was!

De etische commissie heeft dan ook in samenspraak met de sponsors en aandeelhouders beslist om de club Anderlecht; zijn technische staf en alle aangesloten spelers met onmiddellijke ingang te schorsen en uit de Fifafriends Jupke’s Pro League te schrappen.

Voorlopig zullen er geen verdere sancties genomen worden tegen andere clubs of spelers. Wel zal vanaf vandaag elke wedstrijd uit de Jupke’s Pro League met een vergrootglas bekeken worden.

Please follow and like us: