Fifa Night – #vEL 2017 – 2018

We zijn aanbeland aan de 8e editie van onze Fifa Night!

Vanavond staat voor de 2e maal de Europa League op het programma. Voor de eerste keer in de geschiedenis van onze Fifa Nights, zal Jarno de Bakker zijn titel als regerend Europa League Kampioen verdedigen met VFL Wolfsburg. De concurrentie zit gebrand om hem van zijn troon te stoten.

Vooral onze meest recentste aanwinst Kevin Vranckx hoopt vanavond zijn 1e tornooiwinst op zijn naam te schrijven en zo met onze wisselbeker naar huis te trekken. “Ondanks het vertrek van Lucas Biglia is Lazio Roma klaar om vanavond geschiedenis te schrijven” aldus coach Kevin Vranckx.

Ook Villareal maakt zich klaar voor de krachtmeting vanavond. Coach David de Maeyer zet alles in op zijn goudhaantje Cédric Bakambu. “Hij moet de ploeg vanavond op sleeptouw nemen” vertrouwde coach De Maeyer ons vanmiddag toe.

Ook Jelle Vastavel hoopt op een mooi resultaat vannavond. Als finalist van de vorige Europa League met AS Roma en winnaar van onze vorige Fifa Night, met het nationale vrouwenteam van Canada, staat er voor hem heel wat op het spel. Vanavond staat hij aan het roer van TSG Hoffenheim. “Een solide kern met alle ogen gericht op Serge Gnabry als supersub, zal ons naar de overwinning loidsen” vernamen we vanmiddag op de persconferentie.

Bij Vfl Wolfsburg zit de schrik er goed in.”Door ons sterk seizoen vorig jaar zijn enkele prominente sleutelfiguren vertrokken naar andere teams, en dus blijven we achter met een gehavende kern. Hopelijk kunnen onze nieuwe jongens hun draai in het team snel vinden zodat we onze favorietenrol vanavond kunnen waarmaken” verklaarde coach Jarno de Bakker vanmiddag op de persconferentie.

“Onze jongere spelers kunnen niet wachten om aan het tornooi te beginnen. Ze hopen dat hun explosiviteit genoeg kansen creëert en ze kunnen altijd nog terugvallen op  de ervaren Wayne Rooney. Ze hopen dat hij ze in moeilijke tijden op sleeptouw neemt” vernamen we vanmiddag van coach David Mostinckx.

Coach Sven de Boeck wist zijn team goed af te schermen van de media. Zijn afwezigheid op de persconferentie vanmiddag doet het mysterie rond zijn vernieuwde Olympic Lyon alleen maar toenemen…

Het moment van de waarheid…
Om de spanning zo hoog mogelijk te houden werd er geopteerd om deze editie de poules de dag zelf te bepalen door middel van trekking door een onschuldige hand. Het werd al gauw duidelijk dat de teams in poule 1 een loodzware opdracht te wachten stond… De regerend europa league kampioen, de regerende fifa night kampioen, een jong aanstormend talent en een geroutineerd tornooispeler dat steeds punten weet af te snoepen van de topfavorieten treffen elkaar in poule 1.
In poule 2 is Villareal duidelijk favoriet voor de poulewinst, en word er ingezet op een spannend duel voor die 2e plek in de halve finale tussen Olympic Lion en Arsenal. AC Milaan is het zwakke broertje van de reeks…

Go Hard or Go Home

Er was geen ruimte om punten te laten rondslingeren. Dat vertaalde zich in aantrekkelijk aanvallend voetbal. In poule 1 werd al snel duidelijk dat Jarno zich goed kon vinden met het vernieuwde VFL Wolfsburg. Onze titelverdediger werd dan ook eerste in zijn reeks met 15 van de 18 punten. Het duel om de tweede plaats in deze poule werd op de laatste poulewedstrijd beslist. Jelle had met TSG Hoffenheim genoeg aan een gelijkspel, terwijl rising star Kevin Vranckx met Lazio Roma de winst nodig had om over Jelle te springen en zo zijn plek in de halve finale in de wacht te slepen. Kevin kon de zenuwen niet onder controle krijgen en daar profiteerde Jelle van. De druk werd Kevin te groot, hij ging haastig op zoek naar de voorsprong maar had te weinig aandacht voor zijn verdedigende taken. Jelle bleef rustig en trok de wedstrijd naar zich toe. TSG Hoffenheim wint de wedstrijd met 0-3 en plaatst zich voor de halve finale. Lazio Roma word zo 3e en David Mostinckx strand op de 4e plek in deze loodzware poule.

In poule 2 hebben we ook een sterke eerste finalist. David De Maeyer plaatst zich als eerste met Villareal met 15 van de 18 punten. Het Arsenal van Jeroen Mannaert presteert sterk en plaatst zich voor de halve finale met 12 op 18. Olympic Lyon eindigt 3e met 9 punten, en AC Milaan van Michael Seghers staat op de laatste plaats met 0 punten. Opmerkelijk in deze poule is het duel tussen het Villareal van David De Maeyer en Olympic Lyon van Sven de Boeck. David bouwt in de eerste helft een mooie 3 – 0 voorsprong op en ziet de drie punten zijn kant al uitkomen. Toch slaagt Sven erin om met zijn Olympic Lyon de wedstrijd naar zich toe te trekken en zijn 3 – 0 om te buigen in een 3 – 6 overwinning, en zo als enige punten af te snoepen van groepswinnaar David DM. Dit is trouwens het eerste record (Grootste Comeback) dat gevestigd werd deze avond.

Knock-out

In de eerste wedstrijd van onze halve finale staat VFL Wolfsburg tegenover Arsenal. Op papier is Jarno in het voordeel dankzij zijn ervaring, maar tegen alle verwachtingen in slaagt Jeroen erin om Arsenal op voorsprong te trappen. Het word meteen een superspannende wedstrijd die pas laat in de 2e helft beslist werd, in het voordeel van onze titelverdediger. Jarno kan de terugwedstrijd starten na zijn 6 – 4 overwinning.

De 2e halve finale werd gezien als een finale “avant-la-lettre”. De clash tussen onze huidige Fifa Night Kampioen Jelle en onze number 1 contender David DM. David begint sterk aan de wedstrijd en kan vroeg de voorsprong op het bord toveren. Jelle antwoord scherp en komt beter in de wedstrijd. Hij weet net voor rust de gelijkmaker tegen de netten te jagen. Na de rust komt Jelle duidelijk scherper op het veld en zet de wedstrijd naar zijn hand, pakt de 3 punten en kan al hopen op die finaleplaats.

De terugwedstrijd in de clash tussen Arsenal en VFL Wolfsburg werd opnieuw een sterke partij van beide coaches. Deze keer was het Arsenal dat de punten pakte dankzij een 2-1 overwinning. Een schitterende prestatie, maar op basis van de uit- doelpunten is het toch VFL Wolfsburg dat de eerste finaleplaats weet te pakken.

De partij tussen Villareal en TSG Hoffenheim eindigde in een 0 – 1 winst voor Jelle. David heeft zijn strategie sterk aangepast en dat leekt in eerste instantie goed uit te pakken, tot Jelle toch 1 keer vlot door de Spaanse verdediging geraakte en zo de wedstrijd met het kleinste verschil wist te beslissen. En zo kenden we onze 2e finalist.

De finales

De wedstrijd voor de 7e en 8e plek werd gewonnen door Everton onder leiding van coach David Mostinckx. Hij wist AC Milan van coach Michaël Seghers met 1 – 4 te kloppen. Zo pakt Everton de 7e plek op het tornooi, gevolgd door AC Milaan op plaats 8.

Iedereen keek uit naar het duel voor de plaatsen 5 en 6. Hier stond het Lazio Roma van coach Kevin Vranckx tegenover het sterke Olympic Lyon van Sven de Boeck. Kevin begint zoals verwacht sterk aan de partij, waardoor Sven meteen op achtervolgen word aangewezen. Toch had onze “Giantkiller” andere plannen voor deze partij. Hij neemt zijn ploeg op sleeptouw, en haalt het onderste uit de kan van zijn gewaagde 3-5-2 formatie. Een goede gok zo blijkt, want hij wint overtuigend met 3 – 7 en haalt zo de 5e plaats. Lazio Roma word 6e.

Het duel voor plekken 3 en 4 werd vooral gedomineerd door coach David de Maeyer. Onder leiding van topscoorder Cédric Bakambu drukte hij Arsenal helemaal weg. Een zware 8 – 0 was hier het verdikt. Coach Jeroen was zichtbaar onder de indruk van de prestatie van zijn tegenstander en vond geen antwoord op het aanvallend vermogen van Villareal.

In de finale staan VFL Wolfsburg en TSG Hoffenheim opnieuw tegenover elkaar. Coach Jelle hoopt dat dit duel niet dezelfde richting opgaat als hun laatste confrontatie. Dit duel verloor hij namelijk met zware 1 – 6 cijfers… Toch begint Jelle stevig aan de partij en kan vroeg scoren. Lang bleef zijn voorsprong niet op het bord staan want Jarno krijgt meer grip op de wedstrijd te krijgen en zorgt voor een snelle gelijkmaker. Voor de rust heeft hij reeds de 2-1 op het bord gezet. De man van de wedstrijd is ongetwijfeld Origi. Dankzij zijn late tranfers heeft Jarno een perfecte vervanging gekregen voor zijn vertrokken voorlinie. Origi drukt zijn stempel op deze wedstrijd, en blijkt in de 2e helft ook nagenoeg onstopbaar te zijn… Hij zet de toch wel zware 4 – 1 einstand op het bord. Jelle speelt wel mee, maar de achterlie van Wolfsburg blijkt keer op keer net steviger te staan in de duels en voorkomt Jelle om een uitgespeelde kans bij elkaar te voetballen. Op de persconferentie na de finale gaf Jelle verder uitleg bij zijn nederlaag ” VFL Wolfsburg trad vanavond aan als titelverdediger. Meer dan eens werd duidelijk dat coach Jarno de Bakker zijn stempel op het team heeft kunnen doordrukken, het beste team heeft vanavond gewonnen, Jarno speelde heel de avond consistent. Duidelijk een terechte winnaar”. Jarno verklaarde ons opgelucht te zijn,” de afgelopen edities zat ik niet goed in mijn vel, en vond mijn ritme niet. Het alom bekende Fifa-dipje had toegeslagen… Bij aanvang van dit tornooi vreesde ik er opnieuw voor, zeker na de loting. Gaandeweg het tornooi werd ik me er van bewust dat ik wel beter presteerde dan vorige edities. Als eerste uit de poule des doods kwalificeren gaf me het zelfvertrouwen dat ik nodig had om de push tot de finale waar te maken”.

Gebroken records

Opmerkelijk aan dit “release” tornooi is het feit dat er verschillende records gesneuveld, geëvenaard of gevestigd zijn. Zo zijn er maar liefst 164 doelpunten gevallen, dit is goed voor het all time doelpunten record. Topscorer Cédric Bakambu tekende maar liefst 17 doelpunten op zijn naam, hiermee evenaart hij het record van Ivan Peresic, dat Jarno in zijn vorige Champions League campagne optekende. Zowel Lazio Roma als Olympic Lyon ontvangen de Fifa- Night Fair Play Award omdat beide teams geen kaarten wisten te pakken. De Golden Glove word uitgereikt aan zowel Oliver Baumann van TSG Hoffenheim als Sergio Asenjo van Villareal dankzij hun 3 clean sheets. En natuurlijk mogen we onze winnaar niet vergeten. Jarno de Bakker wist als eerste zijn virtuele Europa League titel succesvol te verdedigen met VFL Wolfsburg. Dit is ook nooit eerder vertoond! Wij kijken alvast uit of hij zijn virtuele Champions League titel ook weet te verdedigen…

Wij kijken alvast uit naar de volgende Fifa- Night…

 

 

Please follow and like us: